Ελβίρα και Κώτσος

Νοέ 10, 2020

Όταν ένα γαϊδουράκι έρχεται κοντά μας, κάνουμε ότι μπορούμε για να επαναφέρουμε την υγεία του, ψυχική και σωματική. Και όταν αυτή η αποκατάσταση έχει γίνει, τότε μπορεί να βρεθεί ένα νέο σπίτι που θα του προσφέρει μια ευτυχισμένη ζωή, παίρνοντας το κοντά του με υιοθεσία. Άλλωστε η χωρητικότητα μας έχει όρια και είναι ζητούμενο να έχουμε θέση για να φιλοξενήσουμε κάποιο νέο περιστατικό σε ανάγκη.

Όμως μια υιοθεσία δεν γίνεται εύκολα. Οι προϋποθέσεις είναι αυστηρές και είναι κανόνας μας, πως ή ζωή στο νέο σπίτι πρέπει να είναι ακόμα καλύτερη από αυτήν που είχε σε εμάς. Κάποια από τα γαϊδουράκια μας ζουν τόσο ευτυχισμένα μέσα στο κοπάδι κι έχουν αναπτύξει τόσο ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους, που δεν θα τολμούσαμε να τους το χαλάσουμε ποτέ. Άλλα πάλι έχουν ανάγκη από αυξημένη φροντίδα και είναι δύσκολο να τα αναλάβει κάποιος. Υπάρχουν όμως και οι δύσκολοι χαρακτήρες, αυτοί που χάνονται μέσα στο πλήθος, ενώ θα άνθιζαν σε μια πιο αποκλειστική σχέση.

Ο Κώτσος και η Ελβίρα

Δυο τέτοιες περιπτώσεις ήταν ο Κώτσος και η Ελβίρα, που πολλοί από εσάς σίγουρα έχετε γνωρίσει. Ο πρώτος, γκρινιάρης και παραπονιάρης, βρισκόταν συχνά σε διαπληκτισμό με τα άλλα αρσενικά. Η Ελβίρα, δύσκολη και μοναχική, ιδιαίτερα αφού η κόρη της μεγάλωσε, βρέθηκε πάλι χωρίς παρέα. Η σκέψη, ότι αυτοί οι δυο χρειάζονται μια ριζική αλλαγή, βγήκε στην επιφάνεια. Μια οικογενειακή σχέση που θα επιβεβαίωνε στον καθένα τους ότι είναι ο ένας και μοναδικός. Και η ευκαιρία δόθηκε όταν εμφανίστηκε η Μάγκυ και ο Ρόμπερτ – Άγγλοι που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα- ενδιαφερόμενοι να υιοθετήσουν. Το όνειρο τους εδώ και χρόνια ήταν να αποκτήσουν για συντροφιά στο κτήμα που ζουν μόνιμα στη Νέα Επίδαυρο, δυο γαϊδουράκια. Η διαδικασία για τους ενδιαφερόμενους ξεκίνησε με την εκπαίδευση τους. Παρά την εμπειρία τους με άλογα, παρακολούθησαν συστηματικά επί δύο μήνες μαθήματα κοντά μας. Σε κάθε επίσκεψη, παρακολουθούσαμε πώς διαμορφώνεται η σχέση τους με τα γαϊδουράκια. Και ενώ είχαμε καταλήξει πως το ένα θα ήταν σίγουρα ο Κώτσος, είδαμε με έκπληξη να κερδίζουν και την εμπιστοσύνη της Ελβίρας.
Μεταφέραμε τα δυο γαϊδουράκια σε άλλο στάβλο ώστε να μείνουν μόνα τους και να δούμε τη προσαρμογή τους. Παρά το γεγονός ότι η Ελβίρα βρέθηκε μακριά από τη κόρη της για πρώτη φορά, δεν έδειξε να ενοχλείται. Ίσα ίσα που ήταν πολύ πιο ήρεμη και πιο δεκτική, ενώ ο Κώτσος έδειχνε πανευτυχής κοντά της. Οι επισκέψεις της Μάγκυ και του Ρόμπερτ συνεχίστηκαν μέχρι να αποκτήσουν την εξοικείωση που έπρεπε και να προλάβουν να ετοιμάσουν το χώρο τους. Κι εκεί πραγματικά έκαναν υποδειγματική δουλειά, ακολουθώντας τις οδηγίες μας κατά γράμμα.

Έτσι ο κύβος ερρίφθη και η μετάβαση στην Νέα Επίδαυρο έγινε στις 20/10/20. Τα δυο γαϊδουράκια προσαρμόστηκαν εύκολα και ήρεμα, δείχνοντας τρομερό ενδιαφέρον για το νέο περιβάλλον. Η Ελβίρα πήρε το ρόλο του αρχηγού και ο Κώτσος το ρόλο του ακόλουθου προστάτη της. Κάθε πρωί μόλις αντιληφθούν κίνηση στο σπίτι που είναι δίπλα στο στάβλο τους, παίρνουν θέση στο φράχτη και καλούν με ανυπομονησία τους νέους γονείς, για να πάρουν τα χάδια και τη φροντίδα τους. Η μεγάλη στιγμή της μέρας όμως είναι όταν βγαίνουν ελεύθερα σε όλο το κτήμα για βοσκή. Οι χαρούμενοι καλπασμοί και ο κλωτσιές θριάμβου στον αέρα είναι μια εικόνα πραγματικής ευτυχίας.

Δεν μας είναι εύκολο να αποχωριζόμαστε γαϊδουράκια που ζήσαμε καθημερινά επί χρόνια. Αλλά όταν βλέπουμε ότι αυτή η αλλαγή τους προσφέρει αυτό που πραγματικά είχαν ανάγκη, δεν μπορούμε παρά να χαιρόμαστε για την απόφαση.
Μάγκυ και Ρόμπερτ, ευχαριστούμε που είσαστε τόσο καλοί μαθητές μας. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας για κάθε βοήθεια, αλλά και για να επιβλέπουμε τη ζωή της Ελβίρας και του Κώτσου.

Ίο

Ίο

Ένα ακόμη γαϊδουράκι που έπεσε θύμα της ανθρώπινης εκμετάλλευσης και αδιαφορίας.

Δέσποινα και Αμάντα

Δέσποινα και Αμάντα

Ήταν η πιο δύσκολη διάσωση που έχουμε ζήσει. Οι μεγάλες και βαθιές πληγές στα πίσω πόδια και την κοιλιά των γαϊδουριών, θύμιζαν περισσότερο επίθεση καρχαρία. Η κατάσταση των ζώων κρίσιμη. Η αγωνία μας τεράστια μαζί και το δέος μπροστά στη δυσκολία του έργου που είχαμε μπροστά μας.

Barbara ή Βαρβάρα

Barbara ή Βαρβάρα

Ένα ακόμη γαϊδουράκι που με εισαγγελική εντολή ήρθε κοντά μας.

Ίκαρος

Ίκαρος

Ένας νεαρός γαϊδαράκος ζούσε χαρούμενος πλάι σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Ήρθε όμως η στιγμή που δεν μπορούσε να τον κρατήσει…

Λουκία

Λουκία

Ήρθε από το Κιάτο Κορινθίας. Ο κύριος που την είχε περιμαζέψει δεν μπορούσε για πρακτικούς λόγους να την κρατήσει…

Κυριάκος

Κυριάκος

Δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα για κάποιο γαϊδουράκι που περιφερόταν ελεύθερο στην ανατολική πλευρά της πόλης του Κορωπιού…

Μαρίζα

Μαρίζα

Μια υπέροχη γαϊδουρίτσα που δυστυχώς έχει μια μεγάλη και περίεργη ιστορία που δεν μπορεί να την μοιραστεί μαζί μας…

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
Wishlist 0
Continue Shopping