Ο Παναγιώτης από το Καρπενήσι

Απρ 10, 2020

Στις 9/04/2020 δεχθήκαμε ένα email για ένα γαϊδουράκι σε κάποιο χωριό της Ευρυτανίας που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, παρατημένο στην τύχη του, μόνιμα δεμένο έξω και εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα! Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον καταγγέλοντα, δώσαμε τις απαραίτητες οδηγίες ώστε να εμπλακεί η αρμόδια αρχή και να βρεθεί ο καλύτερος και αμεσότερος τρόπος για να παρασχεθεί βοήθεια στο ταλαιπωρημένο ζώο.

Σημειωτέον πως τόσο μεγάλες οπλές δεν είχαμε ξανασυναντήσει όσα χρόνια παρακολουθούμε περιστατικά ανά την Ελλάδα. Είχαν μεγαλώσει τόσο που σχημάτιζαν ήδη την δεύτερη σπείρα ανάπτυξης. Αυτό συνιστά  σοβαρή κακοποίηση καθώς το ζώο βιώνει έντονο πόνο και κινδυνεύει από μόνιμη αναπηρία.

Η απόκριση του Νομοκτηνίατρου της περιοχής ήταν άμεση και στην πλήρη άρνηση του ιδιοκτήτη να συνεργαστεί, το επόμενο βήμα ήταν να ζητηθεί εισαγγελική εντολή απομάκρυνσης. Ακολούθησε σειρά επιστολών προς την εισαγγελία Καρπενησίου, όπου εξηγούσαμε την σοβαρότητα της κατάστασης του ζώου, ενώ παράλληλα αναζητούσαμε τρόπο για τη μεταφορά του, καθώς ίσχυε απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ νομών λόγω καταντίνας για την covid-19.

Κι ενώ βρήκαμε λύση για τη μεταφορά, η υπόθεση κόλλησε στη γραφειοκρατική διαδικασία και το περιστατικό μπήκε σε μια αγωνιώδη αναμονή…

Στις 25 Ιουνίου επιτέλους μας κοινοποιήθηκε η εισαγγελική εντολή απομάκρυνσης! Μετά από σχεδόν 3 μήνες πιέσεων και πάμπολλων τηλεφωνικών επικοινωνιών τελικά τα καταφέραμε. Έτσι στις 29 Ιουνίου πήραμε το τρέιλερ και ανεβήκαμε στο Καρπενήσι, όπου με τη συνδρομή της Αστυνομίας, του Νομοκτηνιάτρου αλλά και παρουσία του Αντιδημάρχου παραλάβαμε το γαϊδουράκι.

Η κατάσταση των οπλών απελπιστική. Οι φωτογραφίες που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαμε δει δεν αποτύπωναν με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς. Οι συνεργάτες μας πεταλωτές είχαν ήδη ενημερωθεί για την επικείμενη άφιξη του Παναγιώτη (έτσι τον βαφτίσαμε)!

Έτσι αφού για δύο μέρες του κάναμε ποδόλουτρα ώστε να μαλακώσουν κάπως οι οπλές και να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η ταλαιπωρία του κατά τον εξωνυχισμό, την Παρασκευή 3 Ιουλίου έγινε η πρώτη διορθωτική επέμβαση. Μετά από τόσα χρόνια που πατούσε στραβά έχουν παραμορφωθεί οι αρθρώσεις του. Πρέπει σιγά σιγά να επανέλθουν. Αλλά φαίνεται παλληκάρι με δύναμη και όρεξη για ζωή, οπότε πιστεύουμε πως σύντομα θα τα καταφέρει. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή δεδομένου ότι η κίνησή του γίνεται με προσπάθεια, οι πόνοι υπάρχουν και ίσως με ένταση, αλλά το περπάτημα είναι η καλύτερη θεραπεία ώστε να επανέλθει σε μια φυσιολογική, κατά το δυνατόν, κατάσταση.

Κι ενώ η αρχική του εικόνα έδινε την εντύπωση ηλικιωμένου ζώου,(όχι παράξενο μετά από τόση ταλαιπωρία)  η οδοντοστοιχία του μας φανέρωσε ότι είναι πολύ νεότερος, περίπου 16-18 ετών. Ιδιαίτερα ήσυχος, ευγενής και καλοπροαίρετος, αντιμετωπίζει με απορία τις περιποιήσεις που του κάνουμε, αλλά σαν πανέξυπνο ζώο μας έχει ήδη εμπιστευτεί.  Θα ακολουθήσει πλήρης ιατρική φροντίδα, με εμβόλια, αποπαρασίτωση και οδοντιατρική περιποίηση, ώστε να μπορεί να έχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

 

Ευχαριστούμε τον κάτοικο από το Κλαυσί που νοιάστηκε και επέμεινε να βοηθήσει. Ευχαριστούμε τον Νομοκτηνίατρο, την Αστυνομία, τον Δήμο και την Εισαγγελία που τελικά έδρασαν για το καλό του ζώου. Μέσα στο πανέμορφο καταπράσινο τοπίο του Καρπενησίου, η ιδέα ότι εμείς απομακρύνουμε ένα γαϊδουράκι για να το φέρουμε στην Αττική, μας φάνηκε προς στιγμή παράλογη, μέχρι που η εικόνα του και η επιβεβαίωση πως όλο το χειμώνα με τις μηδενικές θερμοκρασίες, ζούσε στα χάλια αυτά εκτεθειμένο στο κρύο, μας προσγείωσαν στη πραγματικότητα..

Καλή τύχη από εδώ κι εμπρός Παναγιώτη.Έχεις δικαίωμα σε μια νέα ζωή χωρίς πόνο και με σωστή φροντίδα και αγάπη.

Ο Παναγιώτης έξι μήνες μετά την άφιξη του εντάχθηκε στο κοπάδι. Ένα χρόνο αργότερα, η εξέλιξη του είναι τόσο καλή, που δύσκολα πιστεύει  κανείς ότι αυτό το ζώο δεν μπορούσε να περπατήσει. Τώρα κινείται με άνεση, τρέχει, καλπάζει χωρίς δυσκολία και πάνω απ΄όλα έχει μια χαρούμενη ζωή κοντά στους καινούργιους φίλους του με τους οποίους δεν σταματάει να παίζει!


 

 

Ίο

Ίο

Ένα ακόμη γαϊδουράκι που έπεσε θύμα της ανθρώπινης εκμετάλλευσης και αδιαφορίας.

Δέσποινα και Αμάντα

Δέσποινα και Αμάντα

Ήταν η πιο δύσκολη διάσωση που έχουμε ζήσει. Οι μεγάλες και βαθιές πληγές στα πίσω πόδια και την κοιλιά των γαϊδουριών, θύμιζαν περισσότερο επίθεση καρχαρία. Η κατάσταση των ζώων κρίσιμη. Η αγωνία μας τεράστια μαζί και το δέος μπροστά στη δυσκολία του έργου που είχαμε μπροστά μας.

Barbara ή Βαρβάρα

Barbara ή Βαρβάρα

Ένα ακόμη γαϊδουράκι που με εισαγγελική εντολή ήρθε κοντά μας.

Ίκαρος

Ίκαρος

Ένας νεαρός γαϊδαράκος ζούσε χαρούμενος πλάι σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Ήρθε όμως η στιγμή που δεν μπορούσε να τον κρατήσει…

Λουκία

Λουκία

Ήρθε από το Κιάτο Κορινθίας. Ο κύριος που την είχε περιμαζέψει δεν μπορούσε για πρακτικούς λόγους να την κρατήσει…

Κυριάκος

Κυριάκος

Δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα για κάποιο γαϊδουράκι που περιφερόταν ελεύθερο στην ανατολική πλευρά της πόλης του Κορωπιού…

Μαρίζα

Μαρίζα

Μια υπέροχη γαϊδουρίτσα που δυστυχώς έχει μια μεγάλη και περίεργη ιστορία που δεν μπορεί να την μοιραστεί μαζί μας…

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
Wishlist 0
Continue Shopping